O to co potrzebujemy do przyrządzenia smacznych pierożków .. w zasadzie to co mamy zazwyczaj w lodówce 😉
Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki przennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli (najlepiej niską zawartością sodu)
- Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy
- Wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (uwaga, używamy do mieszania łyżki, żeby się nie poparzyć na początku – woda jest gorąca ).
- Następnie, gdy już trochę przestygnie, wyrabiamy ciasto rękami do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski.
- Następnie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie.
- Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 minut
Składniki na farsz :
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
- kciuk startego świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego najlepiej ciemnego
- szczypta białego pieprzu, lub pieprzu ziołowego
- Mieszamy wszystkie składniki ze sobą
- Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej jak się da.
- Szklanką wycinamy kółka
- Na środek nakładamy łyżeczkę farszu, a brzeg ciasta smarujemy wodą
- Łączymy ze sobą brzegi na zakładkę (Trochę ciężko – można złożyć w pół tworząc półksiężyc, albo w formie sakiewki na pieniądze)
Gotowanie
Najlepiej gdy gotujemy pierożki na parze, w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Ja użyłem możliwości swojej mikrofalówki i specjalnego pojemnika dołączonego do zestawu do gotowania na parze.
Składniki na sos :
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny lub octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego, może być biały
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- Całość mieszkamy
GOTOWE!