W zasadzie pomysł na znakomite pieczone pierożki empanadas przyszedł przez zupełny przypadek i w ciągu 5 minut.. Kupiłem w promocji mięso mielone wołowe, z którym prędzej czy później trzeba coś zrobić, jak nie do zamrażalki na kolejna okazję, to wykorzystać od razu, dziś w kuchni! Wpisując w google “Danie z mięsa mielonego wołowego” (przez zupełny przypadek klikając w grafikę google, ukazały mi się te pyszne pierożki, nie zwracając uwagi na nic, postanowiłem, że podejmę się zadania. Przepis prosty i szybki. Argentyńskie pieczone pierożki empanadas, niektórzy nazywają je też jako meksykańskie, ale “de facto” – najbardziej popularne są w Chile i Argentynie.

Czas na przepis na argentyńskie pieczone pierożki empanadas z wołowiną i dipami.

pieczone pierożki empanadas

Przepis na ciasto :

Składniki:

  • ok. 700 g mąki pszennej
  • ok. szklanka ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem od białka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis:

  • Powiedzmy, że mniejsza połowa kostki masła wędruje do miski
  • zalewamy szklanką ciepłego mleka i pół łyżeczki soli
  • następnie wsypujemy mąkę oraz żółtko z jajka
  • wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy
  • ciasto dzielimy na dwie części zawijamy w folie i do lodówki na 30 minut

Przepis na farsz:

Składniki:

  • 75 g masła
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • soku z cytryny
  • szczypiorek
  • 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki lub słodkiej
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka oregano
  • sól i pieprz

Przepis:

  • mięso mielone wołowe mieszkamy z mieszkanką przypraw: kmin rzymski, mielona papryka, chili, oregano, sól i pieprz
  • roztapiamy na patelni masło i dodajemy posiekaną w kostkę cebulke, smażyć do miękkości
  • następnie dodajemy mięso mielone wołowe. Smażymy, aż mięso się zetnie.
  • Na samym końcu skrapiamy wszystko cytryna i dodajemy szczypiorek. Gotowe!!
pieczone pierożki empanadas

Pierożki… Pieczenie..

Wcześniej przygotowane ciasto wałkujemy na grubość ok 1mm (trochę grubsze niż do naszych Polskich tradycyjnych pierogów) i wycinamy szklanką równe kółeczka. Łyżkę farszu kładziemy na kółeczka i zlepiamy końce zwilżając je delikatnie wodą. Gotowe surowe pierożki smarujemy białkiem jajka i do piekarnika na ok. 180 st. ustawiając grzanie góra i dół. Pieczemy przez około 20-25 minut. Najlepiej podawać z salsą pomidorową lub sosem chipotle mayo (przepis już wkrótce).

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subskrybować  
Powiadom o