Często zastanawiamy się jak przygotować idealne ciasto na pizze, każdy ma swój gust… Nie ma ciasta idealnego, którego każdemu zasmakuje, jednak pizza ma to do siebie, że każdy posmakuje i wyrobi sobie ścieżkę ulubionej pizzy.. Zawsze sekretem jest ciasto. Ilekroć ludzie wyszukują, przepisy na ciasto podobnego do “Pizza Hut”, czy “Telepizza”, wielu ludzi ma swoje lokalne ulubione pizzerie. Jednak warto spróbować coś swojego, swoją własną pizze – idealną na rodzinne spotkania lub domówki. Poznajcie mój sekret na ciasta na pizze..

Idealne ciasto na pizze by budgiejr.

ciasto na pizze

Składniki :

  • mąka pszenna typu “00” (2 szklanki)
  • mąka kukurydziana (do rozrobienia ciasta)
  • 3 ziemniaki
  • woda (1/2 szklanki)
  • świeże droższe (ok. 25g)
  • olej rzepakowy (3 łyżki stołowe)
  • masło (1 łyżeczka)
  • sól
  • cukier

Przygotowanie :

  • Na dobry początek proponuje przygotować zaczyn. Drożdże rozdrabniamy dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy pół szklanki ciepłej wody (ok. 40 st.) odstawiamy na godzinę.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę.
  • Do przygotowanego zaczynu z drożdżami, wsypujemy ok 1,5 łyżeczki soli (zaczyn powinien udawać wodę gazowaną)
  • Następnie dodajemy 3 łyżki oleju, lekko roztopionego miękkiego masła (1 łyżeczka), mąkę pszenną oraz wcześniej ugotowane kartofle, wyrabiamy ciasto. (Ciasto może być lekko mokre, więc najlepiej użyć łyżki lub urządzenia miksującego do ciast.
  • ciasto odstawiamy na 30 minut do godziny maksymalnie.
  • wyrabiamy placki na pizze na mące kukurydzianej (blachę również posypujemy mąką kukurydzianą, można też przesmarować masłem)
  • składniki wg. uznania (jednak trzeba pamiętać co za dużo do nie zdrowo – by ciasto do pizzy się nie rozmokło)
  • ciasto najlepiej piec w temperaturze ok. 320 st. jednak, nie każdy piec ma taką możliwość, mój takiej możliwości nie ma, więc ja ustawiam na 250 st. (termostat i tak mi nie działa 😉 ) dobrze jest, gdy piekarnik ustawimy z termoobiegiem z grzaniem od spodu lub na kamieniu do pizzy
  • by ciasto było idealne wystarczy piec ok. 10 minut, maksymalnie!
ciasto na pizze

Gotowe! Mój sposób na ciasto na pizze, a sekretem są ziemniaki. Spróbujcie, napiszcie czy wam wyszło?

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subskrybować  
Powiadom o