Pomysł na obiad orientalnie. Szybko, prosto i gotowe. Dziś dzień azjatycki w mojej kuchni.. Wcześniej pierożki teraz .. Wieprzowina po Chińsku. Głownie dania azjatyckie słyną z szybkiego przyrządzenia.. Mięso smażone bardzo szybko, jest delikatnie krwiste i dość twarde.. Dla każdego coś dobrego!

Składniki:

  • 1kg mięsa wieprzowego (łopatka, polędwiczka, szynka)
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pora
  • 2 ząbki czosku
  • kciuk imbiru
  • pieczarki
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  1. Warzywa: Kroimy w kostkę lub w paski, zależy jak kto lubi.. Polcecam większe kawałki w paski.. Ja osobiście użyłem mieszanki chińskiej (sa tam grzybki mun oraz bambus)
  2. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  4. W woku lub w wysokiej i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie przygotowane warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz.
  5. Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, obtoczoną mąką ziemniaczana pieprzem i solą, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
  6. Włożyć z powrotem warzywa i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż z curry, posypać szczypiorkiem i podawać.
0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments