Idealna kolacja, obiad – jak kto woli. W kuchni chodzi o to by czasem móc oderwać się od rzeczywistości i “upichcić” coś nietypowego, np. Orientalnego, a zarazem coś blisko kuchni Polskiej.. Dziś dzień na kuchnie azjatycką. Pierogi.. A dokładniej pierożki Chińskie “Jiaozi” lub jak to woli “Dim Sum” jednak te drugie, najczęsciej są z dodatkiem krewetek – jednak ja pozostaje trochę w Polskim klimacie, część egzotyczną pozostawiam na inny dzień.

O to co potrzebujemy do przyrządzenia smacznych pierożków .. w zasadzie to co mamy zazwyczaj w lodówce 😉

Składniki na ciasto : 

  • 2 szklanki mąki przennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli (najlepiej niską zawartością sodu)
  1. Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy
  2. Wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (uwaga, używamy do mieszania łyżki, żeby się nie poparzyć na początku – woda jest gorąca ).
  3. Następnie, gdy już trochę przestygnie, wyrabiamy ciasto rękami do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski.
  4. Następnie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie.
  5. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 minut

Składniki na farsz : 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki zielonej
  • kciuk startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego najlepiej ciemnego
  • szczypta białego pieprzu, lub pieprzu ziołowego
  1. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą
  2. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej jak się da.
  3. Szklanką wycinamy kółka
  4. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu, a brzeg ciasta smarujemy wodą
  5. Łączymy ze sobą brzegi na zakładkę (Trochę ciężko – można złożyć w pół tworząc półksiężyc, albo w formie sakiewki na pieniądze)

Gotowanie

Najlepiej gdy gotujemy pierożki na parze, w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Ja użyłem możliwości swojej mikrofalówki i specjalnego pojemnika dołączonego do zestawu do gotowania na parze. 

Składniki na sos : 

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny lub octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego, może być biały
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  1. Całość mieszkamy

GOTOWE!

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments