W zasadzie pomysł na znakomite pieczone pierożki empanadas przyszedł przez zupełny przypadek i w ciągu 5 minut.. Kupiłem w promocji mięso mielone wołowe, z którym prędzej czy później trzeba coś zrobić, jak nie do zamrażalki na kolejna okazję, to wykorzystać od razu, dziś w kuchni! Wpisując w google “Danie z mięsa mielonego wołowego” (przez zupełny przypadek klikając w grafikę google, ukazały mi się te pyszne pierożki, nie zwracając uwagi na nic, postanowiłem, że podejmę się zadania. Przepis prosty i szybki. Argentyńskie pieczone pierożki empanadas, niektórzy nazywają je też jako meksykańskie, ale “de facto” – najbardziej popularne są w Chile i Argentynie.
Czas na przepis na argentyńskie pieczone pierożki empanadas z wołowiną i dipami.
Przepis na ciasto :
Składniki:
- ok. 700 g mąki pszennej
- ok. szklanka ciepłego mleka
- 75 g masła
- 1 jajko z oddzielonym żółtkiem od białka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis:
- Powiedzmy, że mniejsza połowa kostki masła wędruje do miski
- zalewamy szklanką ciepłego mleka i pół łyżeczki soli
- następnie wsypujemy mąkę oraz żółtko z jajka
- wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy
- ciasto dzielimy na dwie części zawijamy w folie i do lodówki na 30 minut
Przepis na farsz:
Składniki:
- 75 g masła
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- łyżeczka kminu rzymskiego
- soku z cytryny
- szczypiorek
- 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki lub słodkiej
- szczypta chilli
- 1 łyżka oregano
- sól i pieprz
Przepis:
- mięso mielone wołowe mieszkamy z mieszkanką przypraw: kmin rzymski, mielona papryka, chili, oregano, sól i pieprz
- roztapiamy na patelni masło i dodajemy posiekaną w kostkę cebulke, smażyć do miękkości
- następnie dodajemy mięso mielone wołowe. Smażymy, aż mięso się zetnie.
- Na samym końcu skrapiamy wszystko cytryna i dodajemy szczypiorek. Gotowe!!
Pierożki… Pieczenie..
Wcześniej przygotowane ciasto wałkujemy na grubość ok 1mm (trochę grubsze niż do naszych Polskich tradycyjnych pierogów) i wycinamy szklanką równe kółeczka. Łyżkę farszu kładziemy na kółeczka i zlepiamy końce zwilżając je delikatnie wodą. Gotowe surowe pierożki smarujemy białkiem jajka i do piekarnika na ok. 180 st. ustawiając grzanie góra i dół. Pieczemy przez około 20-25 minut. Najlepiej podawać z salsą pomidorową lub sosem chipotle mayo (przepis już wkrótce).