Pomysł na obiad orientalnie. Szybko, prosto i gotowe. Dziś dzień azjatycki w mojej kuchni.. Wcześniej pierożki teraz .. Wieprzowina po Chińsku. Głownie dania azjatyckie słyną z szybkiego przyrządzenia.. Mięso smażone bardzo szybko, jest delikatnie krwiste i dość twarde.. Dla każdego coś dobrego!
Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego (łopatka, polędwiczka, szynka)
- Mąka ziemniaczana
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pora
- 2 ząbki czosku
- kciuk imbiru
- pieczarki
- 2 łyżki oleju roślinnego
Składniki sos:
- 3 łyżki octu ryżowego lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- Warzywa: Kroimy w kostkę lub w paski, zależy jak kto lubi.. Polcecam większe kawałki w paski.. Ja osobiście użyłem mieszanki chińskiej (sa tam grzybki mun oraz bambus)
- Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
- W woku lub w wysokiej i dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć wszystkie przygotowane warzywa i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty. Warzywa wyjąć i odłożyć na talerz.
- Na patelnię dodać drugą łyżkę oleju i włożyć polędwiczkę, obtoczoną mąką ziemniaczana pieprzem i solą, zwiększyć ogień do dużego i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aby równomiernie się obsmażała.
- Włożyć z powrotem warzywa i wszystko wymieszać, następnie wlać sos. Gotować przez około 2 minuty aż sos zgęstnieje, w międzyczasie co chwilę zamieszać. Wyłożyć danie na talerze, obok położyć ryż z curry, posypać szczypiorkiem i podawać.