Jak podawać kartofle? Prosta i banalna rzecz w gotowaniu. Większość z nas podaje kartofle gniecione lub, jeśli młode, w całości, w mundurkach. Na Śląsku, w wigilie Bożego Narodzenia, mama zawsze podaje “stare” kartofle, obrane, w całości polane masełkiem, który pozostał po smażeniu karpia. Jednak ja podaje je w nieco inny sposób, by wzmocnić smak oraz mogły by być dobre i miękkie dnia następnego po odgrzaniu.

Składniki:

  • Kartofle (Ziemniaki) – 500 g
  • Mleko – 50 ml
  • Masło – 20 g
  • Chrzan – 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Przepis:

  1. Gotujemy kartofle z szczyptą soli, do momentu, aż będą miękkie. (Po wbiciu widelca, powinny “pękać”)
  2. Przed rozgnieceniem kartofli, dodajemy masło, mleko, chrzan
  3. Gnieciemy kartofle to konsystencji puree.

Najczęściej kartoflom, w kuchni poświęcamy najmniej czasu, jednak ten dodatek do dania, czasem potrafi wzbogacić niepowtarzalny smak całego dania, idealny dodatek do ryby, mięsa, drobiu. Dzięki mleku, na następny dzień kartofle nadają się do spożycia nawet po odgrzaniu w mikrofalówce.

*Kartofle – Ziemniaki (ze śląskiego)

0 0 votes
Article Rating
Poprzedni artykułSilver Springs Apartments (Słoneczny Brzeg, Bułgaria)
Następny artykułGrzanki chlebowe.
Witam Serdecznie. Jestem Patryk - Autor tego bloga. Mam wspaniałego syna Filipka i robię wszystko by zarazić go swoimi Podróżniczymi pasjami - mam nadzieje, że razem będziemy odkrywać świat. Blog? Lubie publikować, relacjonować, fotografować to co robię, gdzie podróżuje. Na starość - niezła pamiątka. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, może znajdziesz coś dla siebie.. Jakiś pomysł na obiad? Polak, Ślązak, Patriota to jo
Subskrybować
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments