Zdrowe, odżywcze, bogate w błonnik, białko danie to podstawa, jeśli chcemy zdrowo się odżywiać koniecznie musimy spróbować kremu z brokułów. Porcja ok. 400 g to jedynie 230 kcal czas przygotowania ok. 20 min. Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- Wywar warzywno-drobiowy 1,5 szklanki
 - Brokuły ok. 200 g
 - marchew ok. 100 g
 - czosnek 3 ząbki
 - pół cebuli czerwonej
 - pieprz
 - Grzanki chlebowe lub groszek ptysiowy, pestki z dyni, ziarna słonecznika,
 - śmietana 12%
 
Przepis
- Przygotuj wywar warzywno-drobiowy (można użyć kostki rosołowej – opcja mniej zdrowa)
 - Umyj wszystkie warzywa. Brokuły pokrój razem z łodygami, a marchewkę w plastry.
 - Brokuły wrzuć do gorącego wywaru i gotuj ok. 10-15 min, aż będą miękkie.
 - Wrzuć pokrojone w plastry marchewkę i gotuj jeszcze z 5 minut.
 - Na rozgrzanej patelni z łyżką stołową oleju podsmaż, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (uwaga, żeby nie przypalić czosnku – robi się gorzki).
 - Podsmażoną cebule z czosnkiem dodajemy do brokułów i marchewki.
 - Całość zmiksować blenderem i przyprawić pieprzem, można nawet trochę przesadzić z pieprzem, wtedy będziemy mieli słodko delikatnie pikantny krem.
 - Podawać w małych miseczkach, można udekorować śmietaną oraz grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym, pestkami z dyni czy też ziarnami słonecznika.
 
Dodatki :
Grzanki Chlebowe – Przepis
		





















